Conflictorium

Project Brief:

In an increasingly polarized world, existing in binaries, where conscious division on the basis of identity has become the norm, the Conflictorium stands for the in-between,

 

beyond the black and white, where the shades of grey are acknowledged and celebrated for the cause of peace. In doing so, we at the Conflictorium envision ourselves as a medium that helps build bridges creatively; highlighting how social change is possible through innovation.

Assumption

CONFICTORIUM THEME.jpg

As climate change project try to focus on efficiency.  choice of consciousness when it comes to their impact on the environment.

The built environment sensitizes the user to color, light, texture, smell, sound. The user are always connected and have a vision of the outdoor spaces as they move all through their building enabling them to experience various sounds, smell, light. Varied textures and colors is experienced by using natural materials such as exposed brick & concrete on the façade and mosaic & Kota stone flooring.

STRATEGIES.jpg
elevation-02 copy.jpg

In order for a make process to be sustainable,

It follow guidelines throughout its different phases:

  • Management of the waste generated in emptying and demolition.

  • Optimal use of materials to cause the least impact on the environment.

  • Improving insulation to reduce energy consumption.

  • Sustainable maintenance once the work is finished.

BLOCK MODEL.jpg

Site Context and History: The site is close to the Vile Parle railway station. It’s next to a thin street on the left that opens into a public market on the other side (Irla).

 

This street is edged by a drain and a self-built settlement- Nehru nagar. It’s also one that is mostly avoided by women due its dark and desolate nature in the night. However during the day it is used by students of the campus next to it (Mithibai) for hanging out, smoking, parking their two wheeler and walking towards the main road or Irla Market on the other end. 

site plan.jpg

site plan offer to building make ventilation deeper to each side of Building

Ground floor is more porous to allow multi spaces to interact

section.jpg

Section -A

plan -01.jpg
plan-02.jpg

First floor layout

Second floor layout

There is play of light through openings and brick jaalis at various locations, which change through the day as the sun moves.

Ample daylight, cross ventilation, projections, jaalis achieve comfortable environment and reduces energy consumption drastically.

Use of natural materials such minimal plaster on the walls, optimum use of bricks, natural stone etc not only low on the overall carbon footprint, but also reduces overall maintenance costs. The boundary wall uses “rat-trap bond”, a type of brick laying that reduces the overall amount of brick used.